Els Reis d’Orient

Existeix una nit a l’any en la qual tots tornem a ser petits. Canviem els sopars laboriosos, els talons alts i incòmodes i els vestits brillants que tant de fred ens han fet passar per un sopar desenfadat, xocolata desfeta, pijames calentets i… tones d’il·lusió. En la nit més màgica de l’any, l’emoció que sentim de nens per rebre regals la mantenim en edat adulta, però aquesta vegada per oferir-los, per crear un ambient de fantasia, dolçor i diversió per als més petits.

No falten els que volen veure consumisme en aquesta celebració (i en totes), però nosaltres creiem que aquesta festivitat mostra la cara més amable de la condició humana. A més, està fundada en una tradició ancestral. El primer esment als Reis Mags el trobem, per descomptat, en els textos bíblics. Llavors, i encara molts segles després, la paraula “mag” s’utilitzava per a referir-se als astròlegs, és a dir, aquells savis que podien llegir l’esdevenir de la vida en les estrelles i podien guiar-se per elles fins i tot en meitat d’un desert. I, de fet, relaten les escriptures que els nostres tres astròlegs van travessar un munt de deserts àrids, sempre sobre la gropa dels seus camells i vestits amb les acolorides robes dels mags orientals. Tot això per a fer una ofrena. Més tard, en l’Edat mitjana, es tenia per costum d’escriure “MGB” (les sigles dels noms dels tres Reis) a les portes de les cases durant la nit del 5 de gener, per a protegir de desventures i energies malèfiques. I, ja arribats al Renaixement, l’adoració dels Reis va aconseguir la seva màxima esplendor com a motiu pictòric: grans mestres com Masaccio, Fra Angelico, Gozzoli o Botticelli, a Itàlia; Van der Weyden, Memling, El Bosco i Rubens, a Flandes, i El Greco, Velázquez i d’altres, a Espanya, van recrear la famosa escena de l’arribada de les seves majestats al portal de Betlem.

És un bàlsam per al cor pensar que aquesta bondadosa tradició es conserva i, a més, amb molta força. De fet, a Portalloret esperem fins i tot l’arribada d’un patge reial que recollirà les cartes dels visitants i les hi lliurarà, com a fidel servidor de la màgia que és, a les SSMM els Reis d’Orient. I ens han dit a cau d’orella que espera les cartes tant de grans com de petits! Arribarà puntual el dia 4 de gener a les 17:00 h amb moltíssimes ganes de veure-us. Així que no li falleu.

Us hi esperem!